





# TENTATIVE PROGRAMME VIDEO CONFERENCE

(updated 28 February 2023)

# ESCAP/WMO Typhoon Committee

Fifty-fifth Session of Typhoon Committee Macao, China

# Date : 07 – 09 March 2023 Time : 09:15 – 13:00 (HK time UTC+08)

- Time schedule in the programme refers to HK time (UTC +8)
- Please join the meeting at least 15 minutes early for Roll Call and House Rules on Day 1

# DAY 1: 07 MARCH 2023 (Tuesday)

09:15 Roll Call and House Rules – *Ms. Denise LAU, Typhoon Committee Secretariat (TCS)* 

# ITEM 1 - Opening of the Session (45 mins) – Moderated by TCS

09:30-10:15	Opening Ceremony	
	Welcoming Remarks	
	Mr. Viengxai MANIVONG,	Deputy Director-General of Department of Meteorology & Hydrology, Lao PDR, on behalf of the Chairperson of the 54 <sup>th</sup> Session of the Typhoon Committee
	Mr. Ben Churchill,	Director of WMO Regional Office for Asia and South-West Pacific (RAP), on behalf of Secretary-General of World Meteorological Organization (WMO)
	Mr. Sanjay SRIVASTAVA,	Disaster Risk Reduction (IDD), Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP)
	Mr. YU Jixin,	Secretary of Typhoon Committee - Typhoon Committee Secretariat (TCS)
	Welcome Message – Mr. LEONG Weng Kun, Director-General of Macao Meteorological and Geophysical Bureau (SMG), Macao, China	
10:15-10:20	Announcement of Dr. Kintanar Award Winners 2022 – Mr. YU Jixin, TCS	
10:20-10:25	Group Photo	

# Moderated by TC54 Chair

**ITEM 2 – Report on Credential Committee (5 mins)** 10:25-10:30 Report on Credential Committee – *Mr. YU Jixin, TCS* 

#### ITEM 3 – Election of Officers (10 mins) 10:30-10:40

Break (10 min)









#### Moderated by TC55 Chair

ITEM 4 – Adoption of the agenda (5 mins) 10:50-10:55

# ITEM 5 – Technical presentations (30 mins)

10:55-11:25

5.1 Summary of the 2022 typhoon season – RSMC Tokyo

# ITEM 6 – Report on TC's Key Activities and Overview Summary of Members' Reports (20 mins)

11:25-11:45

6.1 Report on TC's Key Activities and Main Events in the Region (TBD) – *Ms. Outhone PHETLUANGSY, TC54 Chair* 6.2 Overview Summary of Members' Reports – *Dr. T. C. LEE, Chair of AWG* 

ITEM 10 – Appointment of the next TC Secretary (2023-2026/early 2027) (45 mins) – *Mr. YU Jixin, TCS* 11:45-12:30

**ITEM 11 – Proposal for the SSOP III project (30 mins) –** *Mr. Tom EVANS, co-Vice-Chair of AWG* 12:30-13:00

13:00 Closing Day 1

# DAY 2: 08 March 2022 (Wednesday) – Moderated by TC55 Chair

# ITEM 7 – Review of Activities of RSMC Tokyo and Amendments of TOM (45 mins)

09:30-10:15

7.1 Review of the activities of RSMC Tokyo 2022 – RSMC Tokyo

7.2 Typhoon Committee Operational Manual (TOM) – RSMC Tokyo

# ITEM 8 – Reports of TC Working Group and TRCG (recommendations only) (80 mins, 20 mins for each WG Chair)

10:15-11:35

8.1 Recommendations of WGM - Dr. TANG Jie, Chair of WGM

8.2 Recommendations of WGH - Dr. Mamoru MIYAMOTO, Chair of WGH

8.3 Recommendations of WGDRR - Dr. LEE Jongseol, Chair of WGDRR

8.4 Recommendations of TRCG - Dr. WONG Wai Kin, Chair of TRCG

# Break (10 min)

# ITEM 9 - Reports of TCS and AWG (recommendations only) (45 mins)

11:45-12:30

9.1 Report from TCS – Mr. YU Jixin, TCS

9.2 Report from AWG – Dr. T. C. LEE, Chair of AWG

9.2.1 Review and recommendations of future meeting approaches of TC activities - Dr. T. C. LEE, Chair of AWG

# ITEM 12 – Publications (15 mins)

12:30-12:45

12.1 Publications by TC – Mr. YU Jixin, TCS

12.2 Publications by WMO – Mr. YU Jun, WMO

12.3 Publications by ESCAP – Ms. Soomi Hong, ESCAP



# ITEM 13– Programme for 2023 and beyond (15 min)

12:45-13:00

13.1 Replacement of Typhoon Names – Mr. Clarence Fong, TCS

13:00 Closing Day 2

# DAY 3: 09 MARCH 2023 (Thursday) – Moderated by TC55 Chair

**ITEM 16 – Report on the progress of AP-TCRC (30 mins)** – *Dr. TANG Jie, Chair of WGM and Mr. WONG Wai Kin, Chair of TRCG* 

09:30-10:00

16.1 TC representatives in ISSC of AP-TCRC - Dr. TANG Jie, Chair of WGM

ITEM 14 – Coordination with other Activities of the WMO Tropical Cyclone Programme (10 mins) – Dr. Taoyong PENG, WMO

10:00-10:10

# ITEM 15 – Support required for the Committee's Programme (50 mins)

10:10-11:00

- 15.1. Typhoon Committee Trust Fund (TCTF) Dr. Taoyong PENG, WMO
  - 15.1.1 Statement of Account of TCTF from 1 Jan-31 Dec 2021; Provisional Statement of Account of TCTF from 1 Jan 31 Dec 2022 *Dr. Taoyong PENG, WMO*
  - 15.1.2 Summary of income and expenditure for 2020 and 2021; Provisional summary income and expenditures from 1 Jan -31 Dec 2022 *Mr. YU Jixin, TCS*
- 15.2. In-kind contributions Mr. YU Jixin, TCS
- 15.3 Approval of TCTF-2023/2024 Dr. T. C. LEE, Chair of AWG

#### Break (10 min)

ITEM 17– Date and place for the 18<sup>th</sup> Integrated Workshop (10 mins) 11:10-11:20

ITEM 18 – Date and place for the 56<sup>th</sup> TC Session (10 mins)

11:20-11:30

**ITEM 19 – Hosting of the 19<sup>th</sup> Integrated Workshop and 57<sup>th</sup> TC Session (10 mins)** 11:30-11:40

**ITEM 20 – Other Business (60 mins)** 11:40-12:40

**ITEM 21 – Closure of the TC55 Session (30 mins)** 12:40-13:10